Kako odgovoriti na najčešća pitanja za posao?

Bez autora
May 25 2014

Kada vas pitaju: "Možete li mi reći nešto o sebi? "tokom intervjua za posao, možda ćete biti skloni da odgovorite sa sinopsisom svog životopisa. Ali ne, kaže trener Ketaki Desai u nedavnom LinkedIn postu. Jednom, u lažnom intervjuu s profesorom, Desai je ponudila tu vrstu odgovora. Njen profesor je odgovorio: "Vi niste vaša lista diploma i postignuća. Ako je to sve što sam htjela znati, ja bih pročitala Vaš životopis. "Tada je Desai shvatila koliko je "patetično nenadahnut" bio njen odgovor. Osobe koje intervjuiraju za posao sakupljaju što više uvida u temeljne vrijednosti i uvjerenja kandidata, tako da mogu izabrati nekoga ko je usklađen sa kulturom tima i organizacije, objašnjava Desai. Kada se kandidat za posao usudi izaći iz svoje udoobne zone "ponavljanja prokušanih informacija iz svog životopisa", to ne samo da pokazuje inovativnost i entuzijazam, nego također čini da kandidat ostane u sjećanju, kaže ona.

Kako odgovoriti na najčešća pitanja za posao?Kada vas pitaju: "Možete li mi reći nešto o sebi? "tokom intervjua za posao, možda ćete biti skloni da odgovorite sa sinopsisom svog životopisa. Ali ne, kaže trener Ketaki Desai u nedavnom LinkedIn postu.

Jednom, u lažnom intervjuu s profesorom, Desai je ponudila tu vrstu odgovora. Njen profesor je odgovorio: "Vi niste vaša lista diploma i postignuća. Ako je to sve što sam htjela znati, ja bih pročitala Vaš životopis. "Tada je Desai shvatila koliko je "patetično nenadahnut" bio njen odgovor.

"Osobe koje intervjuiraju za posao sakupljaju što više uvida u temeljne vrijednosti i uvjerenja kandidata, tako da mogu izabrati nekoga ko je usklađen sa kulturom tima i organizacije", objašnjava Desai. Kada se kandidat za posao usudi izaći iz svoje udoobne zone "ponavljanja prokušanih informacija iz svog životopisa", to ne samo da pokazuje inovativnost i entuzijazam, nego također čini da kandidat ostane u sjećanju, kaže ona.

Zato je njen savjet za odgovor na pitanje "Recite mi nešto o sebi ", da uvijek dadnete iskren, strastven odgovor. To će otkriti više o vama nego pripremljeni odgovor, kaže ona. A, kada HR manager intervjuira stotine ljudi i dobije slične odgovore", to su onda zanimljivi odgovori koji se lijepe."

Dakle, umjesto da onaj ko vas intervjuira zna gdje ste išli u školu, što ste diplomirali, gdje ste radili i što ste postigli u svom profesionalnom životu, razgovarajte o tome gdje ste odrasli, što su vaše strasti izvan posla, vaši hobiji, omiljene knjige, i kako primjenjujete ono što ste naučili u školi ili na prethodnim poslovima i na stvarnim problemima, prenosi Indikator.ba.

Ako niste sigurni je li vaš novi uvod vaš ddobar, isprobajte to, sugerira Desai. Sljedeći put kada ste na zabavi, upoznajte se sa strancem. Recite mu ko ste, što definira vaše vrijednosti, te što čini vašu etiiketu. Zatim se vratite toj osobi nekoliko sati kasnije i vidite da li se on ili ona sjećaju vas ili dijela vaše konverzacije. Ako se to dogodi, vi ste uspjeli.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik